Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Volgende afspraken: Vrijdag van 14u tot 20u
22/02/2017

Wat als je viervoeter gaat vliegen ?

WAT ALS JE VIERVOETER GAAT VLIEGEN ...

Vliegen met je hond is altijd al een hot topic geweest .Terwijl sommigen er bij zweren hun dieren nooit bij de cargo te steken , zeggen anderen dat dit soms niet kan vermeden worden en doen ze dit zonder dat er zich problemen voordoen .

 

In de Verenigde Staten zijn er al diervriendelijke airlines , zoals JetPaws of de Petsafe van United airlines 

.Er is zelfs en speciale reglementering dat vleighavens die meer dan 100000 passagiers vervoeren een speciale afdeling voor dieren moeten hebben ; JFK in Newyork opent  nu Pet Oasis , een dierterminal die 65 milj. dollar gaat kosten .

Maar zelfs met deze vooruitgang , kunnen ongelukken nog altijd gebeuren .

Zo waren er in de US afgelopen jaar 23 doden en 20 gewonden bij vluchten gerapporteerd . Natuurlijk is dit een klein aantal ,rekening houdend met het feit dat er afgelopen jaar 2000.000 dieren getransporteerd werden.

Maar zoals elke dierenliefhebber weet , moet er maar  1 tragische gebeurtenis zijn die een familie ondersteboven kan keren .

Zo gaat er een verhaal viraal op FB  van Jacob  , de golden retriever , die slechts een uur moest vliegen ; dit uur werden er uiteindelijk 20 omdat hij niet mee het vliegtuig in kon .

Volgens de vliegmaatschappiij waren er geen problemen , maar eens geland belandde Jacob op de operatietafel voor een maagopzetting , waarschijnlijk veroorzaakt door stress . Jacob overleefde het niet ...

Wat zijn de symptomen die de hond na een vlucht vertoont die aangeven dat hij naar de dierenarts moet ?

Algemene tekenen zijn lusteloosheid , braken , diarree en verlies van eetlust .

Wanneer de hond ineenstuikt of last heeft met ademen  of een blauwe tong heeft , moet de hond onmiddellijk onderzocht worden .

Hoe lang mag een vlucht duren voor een hond ?

Elke situatie is een beetje verschillend ; dit hangt vooral af van de omgeving waarin hij reist.

Honden die klein genoeg zijn en met het baasje mogen reizen , kunnen beter in het oog gehouden worden en zitten samen met het baasje  in een setting waar het klimaat geregeld wordt .

Extreme hitte en koude zijn grote risico's voor de dieren wanneer zij in de laadruimte zitten ; daarom is het voor hen niet aan te raden te reizen bij extreme temperaturen .

Ook zijn kortere vluchten voor de cargo dieren aan te raden .

Worden niet-direkte vluchten aangeraden ?

Vele vlieghavens hebben nu vertrekken waar je met je hond kan wandelen , zonder dat je telkens opnieuw door de security exit moet .

Als je ver moet reizen , is het daarom handig om even te kijken of de vlieghavens waar je een tussenstop doet ,  zulke vertrekken hebben .

Plan daarom ook een beetje extra time in ,om je hond uit te laten wanneer je moet inchecken voor een nieuwe vlucht .

Welke voorzorgen moet je nemen als je dier gaat vliegen ?

Praat erover met de dierenarts , omdat elke  hond anders reageert op zo'n trip .

Soms kunnen kalmeermiddelen of angstmedicatie helpen ; maar hier is voorzichtigheid geboden , zeker als je hond een of andere ziekte heeft .

Ook moet je zorgen dat , als je hond medicijnen moet hebben , je een plan uitwerkt zodat hij die op de juiste tijden kan krijgen .

Als je met al deze dingen rekening houdt wordt vliegen met je hond , zowel voor jou als de viervoeter zelf ,een relaxe manier om de vakantie te beginnen !

 

03/02/2017

wagenziekte

 

 Hoe voorkom je wagenziekte bij je hond 

We worden als dierenarts vaak geconfronteerd met dit probleem ; klienten komen papier vragen omdat hun hond heeft moeten braken in de wagen .

Er zijn talloze honden die met dit probleem te kampen hebben ; slechts 25% wordt er effectief ook voor behandeld .

- Wagenziekte manifesteert zich meestal als symptomen van misselijkheid en ongemakkelijk zijn: buitensporig speekselen , hijgen , veelvuldig slikken en aan de lippen likken . 

- In sommige gevallen evolueert dit naar kokhalsen en braken .

- Deze ongemakken zouden moeten stoppen als de wagen stilstaat .

 Omdat de farmacie evolueert en we de oorzaak beter leren begrijpen hoe we het braken kunnen voorkomen , heeft de hondeneigenaar vandaag de dag meer opties om zijn misselijke hond te helpen ...

Wat veroorzaakt  nu reisziekte ?

Alhoewel de oorzaak van reisziekte niet volledig gekend is , weten we dat het ontstaat wanneer het binnenoor ontregeld wordt door herhaalde bewegingen , zoals in de auto of op de boot . Reisziekte wordt vooral gezien bij puppies en jonge honden ; velen ontgroeien dit probleem . Toch zijn er jammer genoeg die er de rest van hun leven mee opgezadeld zitten .

De meest populaire hypothese over de oorzaak van reisziekte bij mens en dier is, dat ze misselijk worden wanneer er een mix van gevoelssignalen naar de hersenen overgebracht worden ,zoals de ogen die de hersenen vertellen dat er geen beweging is , maar het binnenoor die dit wel opmerkt .

Een andere hypothese suggereert dat er door die verwarring neurologische gifstoffen vrijkomen . Dit triggert een stressreaktie van het zenuwstelsel waardoor de maag zich ledigt om zo het lichaam te verlossen van deze toxines.

Bij honden kan reisziekte leiden tot gedragsproblemen

- Doordat een hond braakt en misselijk wordt ,als hij in een wagen gestopt wordt , kan dit leiden tot angst .Sommige honden antciperen op de misselijkheid die nog moet komen door reeds te braken alvorens de auto aan het rijden is .

Ook kunnen honden bang zijn van de wagen door al de geluiden en het drukke verkeer of dat ze weten dat ze naar "enge"plaatsen gaan : honden die schrik hebben braken dan niet door de wagenziekte maar door angst . Dit is waarom men puppies moet laten wennen aan het autorijden .Bij oudere honden kan gedragsterapie soms helpen . 

Wat ook de oorzaak van de reisziekte is , het evenwichtsapparaat is er altijd bij betrokken .Bij mens en dier zijn er studies geweest waarbij dit evenwichtsorgaan verwijderd wordt  en reisziekte niet meer kan opgewekt worden .

Wanneer een dier misselijk wordt , worden bepaalde receptoren in de hersenen gestimuleerd . Alle braa stimuli, waaronder die van het evenwichtsorgaan , prikkelen het braakcentrum. Dit braakcentrum krijgt input van oa. het maagdarmstelsel en  het evenwichtsapparaat  met braken tot gevolg.

Ideaal zou dan ook zijn moest  er een medicijn zijn dat de signalen naar het braakcentrum blokkeert. Helaas is er tot vandaag  nog maar weinig research gedaan .

EEN VROEGE TUSSENKOMST

Eigenaars kunnen wel een aantal dingen doen om de kans op wagenziekte te verminderen ... Ten eerste mag men zulke honden enkele uren voor de trip geen eten geven omdat braken gebeurt wanneer er voedsel inde maag is .Eens in de wagen zet men best een raampje een kleine beetje open .De kans op reisziekte vermindert ook als de hond naar buiten kan zien ; dit geldt vooral voor puppies. 

Alle puppies  en volwassen honden moeten zich aan een wagen aanpassen ; zo kan men ze gewoon even in de auto zetten ,zonder dat je ermee rondrijdt.

Dan start men de auto en beloon je de hond met een koekje.

De volgende stap is dat je ermee gaat rondrijden voor een halve minuut ; opnieuw beloon je hem als hij zich goed heeft gedragen .

Men gaat nu de tijd van een rit traag maar zeker opdrijven .Het is belangrijk dat je de hond ook wat auto-etiquette bijbrengt ( bv niet rondspringen in de auto en op zijn plaats blijven zitten . Wanneer de hond op een bepaald moment terug symptomen van wagen ziekte vertoont , zet je de training stop en ga je terug naar de vorige level. 

 

Het gewend maken aan een autorit kan weken tot maanden duren , afhankelijk van de hond . Soms kan het handig zijn om er een therapeut bij te halen . Zoek hiervoor een gekwalificeerde gedragsterapeut uit .Het systemaytisch gewend maken van de puppy die braakt uit angst, werkt meestal goed ; daarentegen heeft men nog altijd een groep van 15% die leidt aan echte reisziekte waarbij het evenwichtsorgaan betrokken is ; in deze gevallen helpt gewenning niet . 

Wanneer een hond lijdt aan echte reisziekte, kunnen de baasjes kiezen voor medicatie of alternatieve geneeskunde .Wat voor de ene hond helpt , kan bij een andere niet werken ....

MEDICIJNEN

Soms geeft men kalmeermiddelen zoals acp voor reisziekte.Dit is een tranquilizer die helpt angst verminderen .Maar alhoewel ze de kans op wagenziekte kunnen verkleinen ,hebben ze ook een kalmerend effect; afhankelijk van de dosis kan dit enkele uren duren .

Dit soort van medicijnen kan sufheid veroorzaken en hun bloeddruk doen dalen .Om deze reden worden vandaag nog maar zelden gebruikt .

 

 

Een ander medicijn zijn de antihistaminica die het braakcentrum blokken .De meest voorkomende neveneffecten zijn sufheid , verminderde urine ,  en een droge mond  . Diarree en anorexie wordt minder gezien als neveneffect .Deze medicijnen mogen niet gebruikt worden bij zwangere honden .Men geeft ze een half uurtje voor vertrek en ze blijven 3 tot 6 uren werken .

De next big thing nu is Cerenia wordt bij ons  gebruikt om acuut braken en reisziekte te voorkomen.Het is het eerste medicijn dat officieel voor deze aandoening gebruikt wordt.Het werkt direkt op het braakcentrum. 

Men moet dit medicijn ongeveer 2 uur voor de rit geven met een klein beetje voedsel:soms is 1 uurtje voor de trip al voldoende .Het veroorzaakt in tegenstelling tot andere medicijnen geen sufheid : alleen bij drachtige honden of honden die melk geven aan puppies , kan men het niet toedienen . 

ALTERNATIEVE OPTIES

Er zijn publicaties die zeggen dat acupuntuur en acupressuur ook zouden helpen tegen reisziekte .Maar dit is tot op heden nog niet echt bewezen .De studies zijn vooral op mensen gebaseerd . Zo zou bv druk op de polsen de reisziekte doen verminderen ...

Andere studies zijn dan weer enthousiast over het gebruik van gember 

Ook andere natuurkruiden zoals ginseng, citroenbalsem en munt zouden kunnen helpen tegen misselijkheid , maar opnieuw, dit is niet bewezen .

 

De rol van de dierenarts 

 

het is belangrijk om eigenaars van puppies te wijzen op gewenning bij het autorijden .Velen denken dat het bij het opgroeien verdwijnt, maar zonder vroege tusenkomst kan dit een levenslang probleem worden met alle nare gevolgen  ...

 

17/01/2017

Hebben honden jassen nodig in de winter ?

HEBBEN HONDEN JASSEN NODIG IN DE WINTER ?

 

 

 

Hebben honden kledij nodig? Terwijl je denkt dat dit enkel een zorg is voor baasjes die hun hond willen aankleden , zijn er toch een aantal hondeneigenaars, die hun honden zien bibberen in de koude ,maar aarzelen om dit te doen omdat ze denken dat dit ongepast is .                   Wel ...je kan gerust zijn ; als je hond het koud heeft , mag je hem best een jasje aandoen .

 

Heb je toch nog twijfels, denk dan hieraan...; uiteraard hebben honden een eigen verdedigingsmechanisme tegen koude, maar dit is niet bij elke hond hetzelfde ; sommigen hebben een dunnere vacht en sommigen zijn genetisch niet aangepast aan de omgeving waar ze in terecht zijn gekomen .                                                                                                           Zo kunnen honden zich uitermate oncomfortabel voelen bij koude , net als wij moesten we dan zonder kledij buitengaan...Een sweater of jas kan helpen in de winter, als je hond zich wilt amuseren in de sneeuw.

 

Hoe de hond zijn temperatuur op peil houdt, hangt af van ras, grootte en leeftijd .               Kleinere toyrassen en rassen die van nature een kortere vacht hebben, kunnen voordeel hebben aan een jas om buiten te gaan; het kan een significant verschil zijn in het welbehagen van de hond.

Natuurlijk is het hebben van een dunne vacht niet de enige reden om een jas te dragen; zo hebben ook poedels die geschoren worden een jas nodig terwijl ze van nature een een dikke vacht hebben .Ook oudere honden met een zwakker weerstandmechanisme of honden met hormonale problemen zoals Chushing of een te laag werkende schildklier , moeten dit doen ; in sommige extreme gevallen zelfs binnenshuis .

 

Daarentegen hebben grotere rassen met een dichte haarvacht  geen extra lagen nodig ; meer nog , ze kunnen zich zelfs oncomfortabel voelen bij extra kledij.                                                Hun vacht is zelfs genetisch voorbestemd om koude temperaturen te doorstaan .: De husky, St Bernard of de malamut zijn hier voorbeelden van .                                                             Chihuaha's greyhounds en dobbermannen kunnen dan weer best een jasje verdragen bij koude temperaturen .

De juiste jas vinden 

Eenmaal je beslist hebt om je hond een jas aan te doen ,moet je zien dat je de juiste materiaalkeuze maakt .Terwijl wol bv een goed isolerend materiaal is , is het misschien niet direkt gebruiksvriendelijk omdat het meer gewassen moet worden en de hond er soms begint van te krabben .Een goede mix van wasbaar wol en katoen of acryl kan de beste keuze zijn. 

 

Ten tweede de maat ...:                                                                                                                  net zoals je zelf eerst je maten moeten opmeten , meet je ook bij de hond eerst zijn  nek , borst en rompomtrek.                                                                                                                              Dit voorkomt dat hij de jas gemakkelijk kan uittrekken of dat hij zich kan blesseren .                 De jas moet aanpassen zonder dat hij te strak zit .

De belangrijkste maten die je moet nemen zijn de nekomtrek , het breedste stuk van zijn borst en de afstand tussen nek en romp.De lengte van de jas moet stoppen waar de heup en billen beginnen .                                                                                                                                  Soms kan het ook interessant zijn om hem te wegen om de korrekte maat te weten .            Neem hem altijd mee naar de winkel als je de jas gaat kopen ; hondenjassen ruilen wordt niet altijd geapprecieerd ....

 

Eigenlijk hoef ik dit niet te zeggen , maar honden moeten NOOIT broeken dragen .

Kijk vooral ,bij het passen, naar de oksels en rond de nek ; hier moet de jas juist aanpassen . Kijk ook naar jassen die gemakkelijk uit en aan te doen zijn ; het aandoen van een jas mag nooit uitdraaien op een gevecht met je hond .

Ook moet je letten op de knopen of de ritssluitingen .Op een goede jas mag niets zitten dat loshangt , waar ze kunnen op bijten.                                                                                    Sommige jassen hebben haakjes voor een leiband .Doe daarom altijd zijn jas uit als je je hond niet kunt superviseren .

Zo ...met een mooi trendy jasje is je hond klaar voor een gure winter

 

 

12/01/2017

Dokter , mijn hond beeft

Dokter, mijn hond beeft...

 

Zoals in het liedje van Jerry Lee Lewis  , “got a whole lotta shakin’ goin’ on” , kunnen honden beven .Als je hond konstant zit te trillen , is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Hieronder vind je een lijstje met sommige oorzaken die dit beven kunnen  veroorzaken .Besef dat bij sommige van deze dingen een snelle interventie geraadzaam is .

 

Een trillende moederteef


Een hele nest hongerige puppies  laten zogen, vereist veel van het lichaam van de moeder.Wanneer deze teef melk begint te maken , vraagt dit veel calcium van het lichaam.Doordat de calcium door de moedermelk wordt opgeeist,kan er in de rest van het lichaam een tekort van dit calcium ontstaan . Het kan zijn dat de teef haar jongen begint te verwaarlozen , zich zenuwachtig gedraagt, hijgt, stijf loopt of dat haar lichaam begint te beven door het tekort..Dit is een spoedgeval ; de teef moet bij ons zo spoedig mogelijk aan een infuus met calcium om het probleem op te lossen .Men ziet dit probleem vooral bij kleine rassen en honden die hun eerste nestje hebben .

Beven tgv een vergiftiging

De voornaamste reden is het per ongeluk opeten van medicijnen waarvan vele deze symptomen kunnen veroorzaken .Ook kontakt met pesticiden , compost , planten of de gevaarlijkste , anti-vries, kunnen dit veroorzaken .Licht je dierenarts in dat de hond met een van deze dingen mogelijk in kontakt is gekomen .

Ziek en bibberen

De bijnieren zijn klein , slechts enkele mm, maar als ze stoppen met functioneren ,zoals in de ziekte van  Addisson , kan dit tot ernstige ziekte leiden .Wanneer de bijnieren stoppen met functioneren  en dus geen hormonen meer produceren, verandert het natrium en kalium gehalte in het bloed.Omdat dit essentiele elektrolieten zijn voor nier- en spierfuncties , beginnen de honden met deze aandoening te beven en zijn ze heel zwak .Deze honden vertonen vaak ook braken en diarree.

Zwak en beven 

Niet alleen deze elektrolieten spelen  een belangrijke rol bij spier- en zenuwfuncties; ook het glucose- of suikergehalte is hier een belangrijke speler.Wanneer het suikergehalte daalt in het bloed, krijgt het lichaam mogelijk spierspasmen , verliest de hond het bewustzijn en kan stuipen krijgen .In zijn hevgiste vorm begint de hond te stampen met zijn poten, klapperen met de tanden en begint te plassen en zijn stoelgang te verliezen . De benzine voor de hersenen is glucose en zonder deze brandstof functioneren de hersenen niet meer.

 Shaking White Dogs

Een van de vreemdste syndromen van beven is de little white shaker disease , genoemd naar kleine witte honden zoals maltesers , westies en bichons .( ook ander honden kunnen dit krijgen maar dit is veel zeldzamer.)Het hele lichaam rilt wat de eigenaar toch zorgen kan baren; het is net of de hond bang heeft .We kunnen deze aandoening met de juiste medicijnen onder kontrole krijgen

Dus , in tegenstelling tot het liedje van Jerry lee lewis , is het shaken bij honden minder grappig.

Bezoek je dieranrts als je dit beven  ziet bij je hond , tenzij het natuurlijkeen blije shake is omdat hij je ziet thuiskomen :-) .

07/11/2016

JE HOND KUSSEN KAN GEVAARLIJK ZIJN

 

JE HOND KUSSEN KAN GEVAARLIJK ZIJN

 

 

Het is een fabel dat het speeksel van je hond zuiverder is dan ons eigen speeksel.De hond komt met vele kiemen in kontakt en kan deze ook overdragen . Ze hebben ook natuurlijke         ( niet-pathogene bacterien) ,die ze gemakkelijk kunnen verspreiden door te likken of kusjes te geven .Maar niet alleen de kiemen in het speeksel kunnen gevaarlijk zijn ; ze zitten met hun neus overal aan te snuffelen en op te bijten , zodat hun snoet vol zit met allerlei kiemen . Het zijn deze virussen en kiemen die de gezondheid kunnen schaden ; dus denk twee keer na voor je je laat aflikken door je hond .De overdracht van kiemen van dier naar mens wordt zoonose genoemd; ziekets kunnen zowel door kussen , likken of via uitwerpselen en urine verspreid worden .  

  Sommige van deze ziektes zijn :

RINGWORM:

 

· Ringworm is een schimmelinfectiedie die veroorzaakt wordt door dermatophyten .                Het is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk overgedragen worden als er een ringwormletsel is aan de snuit of muil van de hond.

Een  ringworm letsel op de huid:

 Ringworm  komt voor als een rond schilfervormig letsel op de huid en je kan het krijgen door gewoon uw hond te knuffelen ( als hij uiteraard besmet is).Het is geen heel ernstig probleem en kan met de juiste medicatie verholpen worden .

 

 

  STAPHYLOCOCCUS AUREUS:

Staphylococcus infectie

Er zijn 2 vormen van  Staphylococcus aureus: · een Niet -resistente  Staphylococcus aureus infectie, welke kan gevonden worden bij de hond en die zich overzet van dier op mens .             Het wordt gevonden bij honden rond de muil en kan erge letstels veroorzaken .                      De andere  is MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus). Deze infectie kan door een simpele lik van uw hond overgedragen worden en kan voor heel onprettige letsels zorgen . Honden kunnen deze bacterien dragen zonder er zelf last van te hebben : maar een persoon die een zwak   immuunsysteem heeft , kan bij kontakt toch aardig wat problemen krijgen .

DARMPROBLEMEN VEROORZAAKT DOOR BACTERIEN:

· De darmbacterien die we gewoonlijk bij de hond vinden zijn  E.coli, Salmonella, Clostridia and Campylobacter. Deze bacterien veroorzaken geen problemen bij gezonde dieren , maar kunnen wel voor ongemakken bij de mens zorgen .Het zijn bacterien die in de stoelgang van je hond zitten .Dus als je hond zijn achterhand likt ,kan hij bacterien in zijn muil krijgen die kunnen overgezett worden op zijn baasje.

· De hond zijn muil en darmen ,zijn een voedingsbodem voor Salmonella en Campylobacter, de meest voorkomende bacterien die voedselvergiftiging bij mensen kunnen veroorzaken en dan vooral bij kinderen , ouderen , zwangere vrouwen en personen die chemotherapie krijgen . Ze worden verpreidt door de likjes die de hond geeft .

· Campylobacter wordt meestal gevonden bij puppies en jonge dieren en veroorzaken diarree. Dus als je puppie ziek is en diarree heeft , moet je overdreven kontakt vermijden en je handen altijd grondig wassen .

  TANDVLEESPROBLEMEN VEROORZAAKT DOOR BACTERIEN

· Research heeft aangetoond dat tandvleesproblemen bij mensen kunnen veroorzaakt worden door uw hond te kussen .Bacterien die peridontitis veroorzaken , een ernstige vorm van tandvleesontsteking, komen voor in tandplak bij mens en dier.

· Deze bacterien veroorzaken vernieling van de het weefsel rond de tanden en kan zelfs leiden tot hartziektes, nierfalen   en diabetes.

 

 

CRYPTOSPORIDIOSIS:

 ·De meeste honden kunnen genieten van een zwempartij in bekenof vijvers; hier kunnen ze de parasiet cryptosporidium opdoen die cryptosporodiosis veroorzaakt. 

· Buitenhet lichaam bestaat deze parasiet als een cyste.Deze cyste is immuun aan chloor en desinfectiemiddelen en  kan lang in water overleven waar de hond dit besmet water kan binnenkrijgen .

Om besmet te geraken moet je minstens 10 cysten binnenkrijgen.Alhoewel de kans op besmetting dus vrij klein is , moet je er toch even aan denken als je hond weer eens lieflijk je gezicht aan het likken is

  GIARDIA:

Dit is een andere veel voorkomende parasiet die in water leeft en zowel bij u als je hond diarree kan veroorzaken .Ook hij wordt gemakkelijk verspreid door het likken door uw hond 

 

LINTWORMEN :

· Sommige varieteiten van lintwormen kunnen heel lang worden en meer dan 20 jaar in je lichaam zitten .Alhoewel de meesten onschadelijk zijn , is de Echinococcus een risico voor mensen en wordt vooral bij carnivoren , waaronder uw hond , gezien

· Honden kunnen die Echinococcus eieren bijvoorbeeld binnekrijgen door het eten van geinfecteerd vlees. Deze eitjes groeien in de darmen uit tot volwassen parasieten , vermenigvuldigen zich en de eieren worden dan via de stoelgang uitgescheiden .Wanneer de honden zich dan likken aan hun aars , kunnen ze via hun tong dit op ons overdragen 

· Bij mensen vroorzaakt de lintworm blaasjes in de lever, long en hersenen wat tot het falen van organen kan leiden met de dood tot gevolg .Daarom zijn er landen zoals Groot Brittanie waar het verplicht is dat de honden behandeld zijn voor deze parasiet alvorens ze het land binnen mogen 

 

 

 

    RONDE WORMEN:

Spoelwormen

Ook deze worm kan gemakkelijk overgezet worden op de mens .Meestal zijn kinderen besmet . Wanneer dit niet behandeld wordt kan dit tot blindheid en verlamming leiden 

Haakwormen

Deze parasieten zuigen bloed uit de darmen van de hond .Hun eitjes worden uitgescheiden via de stoelgang en kunnen opnieuw door likgedrag bij ons terechtkomen 

 Zoonotische ziektes worden niet alleen overgebracht van honden op mensen ,maar ook omgekeerd van mens op hond  door kusjes te geven .

BESLUIT

Het is belangrijk om steeds de stoelgang te verwijderen .Ook  uw hond om de 4 maanden  ontwormen is een must .Stop met je hond kusjes te geven of zelf gelikt te worden en hanteer een goede handhygiene door je handen na kontakt met de hond te wassen !En blijf vooral op een verstandige manier van je viervoeter genieten !

 

 

 

 

29/09/2016

10 symptomen van kanker

 

 

Onze viervoeters kunnen ons niet vertellen dat ze niet zo goed in hun vel zitten ;

daarom is het belangrijk dat we weten waar we naar moeten kijken bij ziektes zoals kanker.

In tegenstelling tot onszelf , kunnen honden en katten ons niet vertellen dat er iets scheelt: daarom moeten we hun gezondheid extra  in de gaten houden en aandacht besteden aan gedragsveranderingen .

Dit geldt zeker voor tumoren die heel verraderlijk kunnen zijn in een vroeg stadium..

Maar naar wat moet je juist kijken ?

Laat je viervoeter nakijken als hij een van de volgende symptomen vertoont;

 

1. Abnormale zwellingen, huidvergroeiingen  en bulten

2. kwetsuren die niet genezen

3. Gewichtsverlies en verminderde eetlust

4. Problemen bij de ademhaling , het urineren of de stoelgang

5. Bloedingen of uitvloei uit een lichaamsopening

6. Een aggressieve geur uit de muil

7. Moeilijk eten of slikken

8. Chronisch braken of diarree

9. Blijvend manken of stijf zijn , verminderde uithouding

10. Hoesten

 

We bevelen aan om uw huisdier regelmatig zelf even na te checken  op zwellingen of gezwellen op de huid , gezwollen lymfeklieren, abnormaal rustig zijn of plots manken . Eigenlijk moet je dit 1 maal per week doen .

Elke opgemerkte verandering moet aan de dierenarts gerapporteerd worden .

Ook als hij “down” is is een bezoek aan de dierenarts aan te raden 

Je mag ook nooit een mysterieuze wonde of zwelling , of iets dat traag of niet geneest , negeren.De dierenarts kan dit onderzoeken , eventueel een biopsie nemen of het gezwel verwijderen indien hij dit noodzakelijk vindt .

En wat kan je nu nog meer doen buiten  een regelmatige body -check en hopen dat het allemaal niet zo erg is ?

De sleutel hier is een optimale gezondheid proberen te garanderen ; een goede voeding , vetzucht of obesitas voorkomen, en heel veel bewegen kunnen de factoren die kanker veroorzaken ontregelen .

Onthoudt dat kanker een vijand is ... maar dat het niet noodzakelijk een onverslaanbare vijand is .

U en de dierenarts hebben een grote kans om de kanker neer te sabelen zolang  je deze strijd maar  in een vroeg stadium aangaat 

19/09/2016

De voor -en nadelen van thuis-euthanasie

 

De beslissing om je hond of kat te laten euthanaseren is een van de meest verscheurende beslissingen die een dierenliefhebber kan nemen .

 Iederen wilt dat zijn ziek , oud dier op een ochtend vredig in zijn mandje  is ingeslapen .

Helaas sterven de meesten niet op deze manier , en worden we soms  gedwongen om zeIf een beslissing genomen omtrent euthanasie .

Niet alleen moeten we dan beslissen wanneer , maar ook waar .

In de kliniek  overleggen we dan met de betrokken familie over de pro’s en con’s van een thuis-euthansie.

 

De voordelen

 

Ben je iemand met een zonnebril om je gezwollen en betraande ogen te bedekken ,dan  is het begrijpelijk  dat je je op dat moment liever niet vertoont op een publieke plaats, zoals  bij de dierenarts.

Een thuis-euthanasie voorkomt ook een stressvolle rit naar de dierenarts.

Het heeft ook als  voordeel dat je niet hoeft afscheid te nemen op een steriele koele plaats , maar in zijn eigen vertrouwde warme omgeving.

Voor dieren die een aversie hebben om naar de dierenarts te gaan ,  biedt een thuis-euthanasie de mogelijkheid om zijn laatste uren in een omgeving te vertoeven die komfortabel en en familiair is ..

 

De Nadelen

 

Niet alle dieren kunnen of zouden thuis moeten geeuthanseerd worden .

Als je viervoeter kritiek is , en al bij de dierenarts vertoeft , is een thuis-euthanasie alleen maar stresserend.

Neem bv een hond met hartinsufficientie ; transport kan zijn ademhaling zodanig hypotheceren , dat dit een slecht idee is .

Dit zou een bslissing zijn die enkel gestoeld is op egoisme.

Voor een hond die getraind is  om vreemdelingen thuis weg te jagen , zou de komst van een dierenarts ook een stress situatie zijn en moet vermeden worden .

Voor katten  die bij het rinkelen van de bel zich al gaan verstoppen is  dit ook geen ideale situatie;

hen onder het bed uittrekken of met bezems onder het bed wegjagen kan tot veel complexere situaties leiden , dan ze in een transportmandje naar de dierenarts brengen .

 

En tenslotte , moet je jezelf afvragen , of je langs je tafel of zetel kunt lopen , wetende dat je geliefkoosd huisdier daar is geeuthanaseerd .

Ook de herinnering , dat je overleden hond of kat  in een zak is buitengedragen , is een herinnering die je liever niet hebt ;

een hond die het huis levend heeft verlaten is een mooiere gedachte ..

 

Nog een wijze raad

 

Plan vooraf ;

vraag hoelang op voorhand je een afspraak moet maken.

Als je kinderen hebt , is het niet altijd een goed idee dat ze bij de euthanasia zijn ; laat hen voldoende afscheid nemen en laat ze wennen aan het idee dat het beter is voor hun vriendje dat de dierenarts hem uit zijn lijden verlost . Laat hen een stukje haar afknippen op met stempelinkt een afsdruk van de poot nemen .

Neem altijd iets vertrouwd mee van je viervoeter en prober rustig te blijven .Het is de bedoeling dat hij zo sereen mogelijk inslaapt

 

07/09/2016

Het gevaar van haarballen bij de kat

Een grote haarhaarbal kan het darmstelsel van de kat blokkeren wat levensbedreigend kan zijn .

Zo kunnen we het voorkomen …

 

 Af en toe doet de kat een alarmerend en een klein beetje walgelijk iets  : Ze ontwaakt , staat recht, rekt zich uit en spuwt een vieze brok uit .

Wat het dier eigenlijk heeft uitgebraakt , midden op uw perzisch tapijt , is trichobezoar, onverteerd  haar ,wat men een haarbal noemt .

Ondanks zijn benaming , is een haarbal niet rond . Zij zijn langwerpig , vaak cilindervormig, en hebben meer de vorm van een sigaar of worst dan van een bal. Dit komt omdat deze haarbal gevormd wordt in de slokdarm die de vorm van een buis heeft.Een haarbal die echter niet uitgespuwd geraakt en in de maag blijft zitten , heeft een rondere vorm, een beetje zoals een opgerolde sok.

Uitgespuwde haarballen , kunnen in grootte verschillen ;de kleur is gewoonlijk die van de vacht van de kat en wat verkleurd door de voeding en de maagsappen . Ze hebben meestal ook een heel onaangename geur.

 

Gevaarlijke bijwerkingen

 

Haarballen zijn een ongewenst gevolg van een normale gewoonte.

Wanneer een kat haar pels likt, slikt ze de losgekomen haren in .

Dit komt omdat er scherpe papillen op de tong zitten , die er voor zorgen dat de tong van de kat een ruw oppervlak krijgt.

Zo komen de haren in de slokdarm en vervolgens in de maag .

Jammer genoeg is het hoofdbestanddeel van het haar , keratine, onverteerbaar.

 

Terwijl het gtrootste deel van de haren via de darm uitgescheiden worden met de stoelgang , blijven  er een deel in de maag zitten , die dan samen klitten tot een  de haarbal.

Het is niet ongewoon dat een kat deze haarballen een keer of twee uitbraakt per week .

Maar als de haarbal te groot wordt ,kan het een ernstig gezondheidsprobleem worden ; de haarbal kan niet meer door de sfincter van de slokdarm , noch die van van de darm.

Wat ook bedreigend kan zijn  , is dat  er een haarbal in het darmkanaal vastgeraakt : dit gebeurt zelden , maar is levensbedreigend en enkel op te lossen met een chirurgische ingreep .

Zonder interventie kan dit fataal aflopen

De obstructie oplossen

 

Zo’n een kat is zeer down ; weigert meerdere dagen te eten  en heeft periodes van kokhalzen of braken .

Hiermee moet je onmiddellijk naar de dierenarts.

Het is ook mogelijk dat deze symptomen niets te maken hebben met haarballen ; het kan evengoed een maagdarmprobleem , of kan zelfs wijzen op ademhalingsprobleem zoals bronchiaal astma  .

Ook in dit geval is dit een spoedgeval.

Diagnose van een darmblokkage wordt vastgesteld door klinisch onderzoek , bloedname , radiografieeen of echo ;

een voorgeschiedenis van haarballen braken kan ook bijdragen tot een snellere  diagnose.

Zodra de blockage is opgemerkt kan chirurgie noodzakelijk zijn om het probleem op te lossen .

Vaker zal de behandeling zich toespitsen op het beschermen van de darmen door het gebruik van laxatieven .

Alhoewel laxatieven vaak de oplossing zijn ,mag men dit nooit op eigen houtje , zonder toestemming van de dierenarts ,  gaan gebruiken ;

 in deze laxatieven zitten dingen die bij overmatig gebruik de kat in ernstige problemen kunnen brengen .

Hetzelfde geldt voor voedingen die claimen haarballen op te lossen

31/05/2016

waarom rolt mijn hond in het gras

Heb je je ooit afgevraagd waarom een hond zo graag in het gras rolt ?

Soms lijkt het alsof hij gewoon een leuke tijd heeft, een andere keer dat hij zich tracht te krabben .

De waarheid is echter dat' in het gras rollen' een aantal functies vervult:

Het zou mogelijk een manier kunnen zijn om van ongemakkelijke of jeukerige dingen ,die op zijn rug kleven, verlost te geraken . 

Gras is bv een beetje ruw; waaneer we op onze blote voeten door het gras lopen ,kan dit een klein beetje tintelen , jeuken of prikkend aanvoelen. Zo zou gras kunnen aanvoelen als de stekeltjes die op een borstel staan .

In het gras rollen kan je hond verlossen van vuile dingen die op zijn rug kleven en hem helpen zichzelf te "borstelen"op plaatsen die voor hem anders onbereikbaar zijn .

Het kan ook helpen om verlost te geraken van klitten .Sommige honden ruiven best veel ; de losse haren klitten samen en door door het gras te rollen, worden die verwijderd ; dit wil echter niet zeggen dat het de dagelijkse borstelbeurt vervangt.

Honden parfum?

Een andere reden voor het rollen kan zijn dat hij een bepaalde geur heeft ontdekt in het gras . Sommige roofdieren , en uw hond is eigenlijk een soort roofdier, houden ervan om zich in bepaalde geuren te wentelen .

Het doel hiervan is ,om zijn prooi te misleiden met een andere geur.

Zo kan een wolf bv zich rollen in een stukje gras waar een konijn net heeft ontlast   en zo de geur van zijn prooi, in dit geval het konijn , aanneemt.

Op deze manier kunnen ze de prooi dichter benaderen en zo ook efficienter gaan  jagen .          

Er kan ook een sociale factor meegemoeid zijn : men gelooft dat ze door dit te doen ,aan hun soortgenoten kunnen boodschappen doorgeven ; bv door hen op deze manier erop te wijzen  dat ze een prooi gespot hebben .

 Ook kan hij bv door het gras rollen om zich ontdoen van een geur van een shampoo waar jij hem mee gewassen hebt.

Relaxatie

En tenslotte, kan je hond het gewoon doen omdat hij zich hier goed bijvoelt .

Een heerlijk stukje gazon kan de ideale plaats zijn om zich wat te stretchen , zijn rug te krabben  en te genieten van de zon .  

Je hond observeren als hij dit doet, kan je helpen bij het bepalen of hij dit puur uit ontspanning doet of dat het iets is dat je aandacht nodig heeft .

Een hond met iets op zijn rug dat hem irriteert,  zal bv iets fanatieker liggen te rollen dan een hond die zich enkel ontspan tin het warme gras.

Kijk hoe relax of gespannen het gedrag van de hond is als hij dit doet :

Een trage , ontspannen rol van flank naar flank kan een indicatie zijn van zijn emotionele gezondheid  om te zeggen;' ik ben blij'

Wanneer hij zijn kop, nek of rug met meer kracht begint ergens tegen aan te wrijven , wil dit eerder zeggen dat hij reageert op een geur of dat hij zichzelf aan het reinigen  is .

Het rolgedrag is gewoonlijk iets waar men zich geen zorgen over hoeft te maken . 

Indien dit gedrag echter vrij intens is ,en het zich de laatste tijd veelvuldig herhaalt, is het beter dat je even naar de  dierenarts gaat .

Het kan zijn dat hem iets irriteert of dat hij een onderliggend huidprobleem heeft.

25/05/2016

een hond en kat aan elkaar voorstellen

Honden en katten kunnen perfect naast elkaar leven,alleen moet men in het begin een paar regels in acht nemen voor beiden hun veiligheid.

Hier zijn een paar leuke tips

Nadat 9 jaar geleden Pascale haar hond was gestorven ,wou ze zich een andere aanschaffen. Maar zij en haar man hadden ondertussen 2 katten die niet bepaald hond -minded waren...

Honden en katten katten kunnen misschien niet altijd compatibel zijn , maar iedereen kent wel een gezin waar deze twee species vredig naast elkaar leven.

In gevallen waar er onenigheid is tussen deze viervoeters wordt dikwijls een gedragstherapeut geraadpleegd .  Onze ervaring PetMed leert ons dat in zulke gevallen de katten ook vaak in een aparte ruimte leven uit schrik voor de hond .

Dit is zowel voor de kat als de hond geen ideale levenssituatie.Chronische stress ,veroorzaakt door een ander huisdier ,kan leiden tot ziekte. 

Veel van deze problemen kunnen voorkomen worden in 2 simpele stappen :

        -Een aandachtige beoordeling van de huisdieren hun persoonlijkheid
        - initieel een voorzichtige introductie

Beoordeel je viervoeter

Is je huidige hond of kat ooit in aanraking geweest met een ander huisdier? Hoe reageerde hij? Een goede verstandhouding met een ander dier is een goed voorteken ,maar garandeert niet hetzelfde met een andere "indringer"....Het nieuwe huisdier kan zich immers anders gedragen dan de vorige.

Hoe zit het met de hond of kat die je wil aanschaffen ? Staat hij of zij gekend als een huisdier dat verdraagzaam is tegenover anderen ?

Je zult er  rekening mee moeten houden dat je hond of kat de andere mogelijk zou kunnen verwonden bij een ontmoeting,zelfs als je was verteld dat dit in het verleden met anderen nooit is gebeurd. Beide partijen kunnen altijd anders reageren dan in het verleden .

Anticipeer problemen

De meeste katten zullen bang zijn van honden . Er zijn ook uitzonderingen en het omgekeerde kan ook gebeuren ; zo herinner ik me een slecht gesocialiseerde chowchow die zijn nieuwe huis niet meer wou binnengaan nadat de kat hem een standje had gegeven ...

De hond zijn reactie kan men in verschillende categorieen onderverdelen .

Sommige honden zullen katten zien als een prooi en hen onmiddelijk najagen om hen te kwetsen . Velen zullen echter geinteresseerd zijn in dit nieuwe species.

Dit nieuwsgierig gedrag kan zich vertalen in een vriendelijk spelpatroon of uitdraaien op aggressie naargelang de kat reageert.                                                                                       De hond wil enkel spelen ,maar de kat voelt zich bedreigd en gedraagt zich aggressief.           Dit kan zo uitdraaien dat dit ook een aggressieve reaktie uitlokt bij de hond .                 Sommige honden zullen onmiddellijk verliefd worden op de kat en zich kalm en relaxed gedragen .                                                                                                                          Anderen , zoals de chow chow, zullen bang worden van de kat .

Tip; als de hond en de kat niet met elkaar opschieten , heeft dit gewoonlijk niets met territorium te maken .Meestal, is de ene bang van de andere en resulteert dit in een defensieve aggressie , of de hond ziet de kat als prooi.

Soms is het moeilijk om in te schatten wat de hond zijn bedoelingen zijn .Indien je niet zeker bent , kan je een gedragsspecialist consulteren .

Een introductie protocol

Uw bedoeling bij de kennismaking  is om beide dieren te helpen mondjesmaat familiair met elkaar te worden .Familiair worden voedt de  vriendschap.

De initiele introductie moet een positieve ervaring worden voor beide partijen .                      Altijd moet veiligheid primeren ; zeker voor katten .                                                          Wanneer je de dieren niet in het hoog kunt houden, moet je ze in het begin apart huisvesten 

Zorg dat ze elkaar kunnen horen en ruiken , zonder elkaar te zien .                                       Zie ook , wanneer je de nieuwe viervoeter in huis brengt , dat de andere in een ander deel van het huis zit, zodat de nieuwkomer zijn nieuwe omgeving rustig kan ervaren ,terwijl de andere veilig ergens anders zit . 
Dan neem je een handdoek of deken ; wrijf ermee over je hond of kat en leg het dan in de plaats waar de nieuwe inwoner zich bevindt :                                                                             Dit kan een eerste stap zijn om aan elkaar gewend te geraken .
Na een tweetal uren kan je de rollen omdraaien ; de dieren verplaatsen en deze keer  met je deken over de nieuwe bewoner wrijven .Herhaal dit een paar keer die dag .

Geef ze hun voeding aan een deur die de 2 dieren van elkaar scheidt ; zo krijgen ze aangename prikkels in elkaars aanwezigheid.                                                                         Het opzet is om de dieren hun  etensbak rustig te laten opeten ,dicht bij de deur die hen van elkaar scheidt ..                                                                                                                           Dit aanpasgedrag kan wel een paar dagen in beslag nemen .

Blijf hen gescheiden houden tot er gewenning ontstaat aan elkaars geuren en aanwezigheid.        Vervolgens moet er een periode komen waar ze elkaar kunnen zien , maar elkaar niet kunnen aanraken .                                                                                                                       Dit kan een glazen deur zijn , of met beiden aan de leiband  in eenzelfde ruimte
Probeer hen rustig te laten zitten of liggen , terwijl ze met een speelgoedeje kunnen spelen of je ze aait .                                                                                                                               Als er zich een van de twee hier ongemakkelijk bij voelt ,vergroot je de afstand ., of breek je deze sessie rustig af en probeert het later nog eens ..

Kleine hint : verleng geleidelijk aan de periode dat ze elkaar kunnen zien , verklein de afstand ,maar niet noodzakelijk tijdens dezelfde sessie ...

Eens ze wat relaxed zijn, kan je wat meer interactie toelaten :                                                 Maak de hond bv. vast aan een stoel terwijl je de kat volledig loslaat en die op zijn tempo de hond kan benaderen .                                                                                                            Bestraf aggressief of overdreven gedrag door met wat water te spuiten met  bveen platenspuit.                                                                                                                                      Je moet voorkomen dat de hond de kat begint na te jagen of te bedreigen .                               Zo krijgt de kat uiteindelijk het gevoel dat de hond geen bedreiging is voor haar .

Katten en honden kunnen veel van elkaar verschillen ; de ene past zich al na een paar dagen aan terwijl het bij de andere weken of maanden duurt .De sleutel tot succes is ,om hier voldoende tijd voor te nemen . Te snel gaan kan angst of agressie in de hand werken en u terug naar af brengen .

Pascale en haar man beslisten om de sprong te maken toen ze verliefd werden op een dakloze cocker.                                                                                                                             " het begin  was het wel even beangstigend .Maar we namen onze tijd en nu  zijn het de beste vrienden .Regelmatig treffen we ze aan als ze samen in dezelfde mand liggen te slapen ...."

29/04/2016

Cortisone en antibiotica; vriend of vijand ?

Cortisone en antibiotica; vriend of vijand ?                                                                                    

Wannneer men met zijn viervoeter naar de dierenarts gaat ,verwachten de meeste eigenaars dat  de hond of kat een injectie met een geneesmiddel krijgt.                                                    Meer zelfs ...wanneer dit niet gebeurt, is men dikwijls verwonderd en twijfelt men soms aan de expertise van de dierenarts .Een verwachting die niet wordt gekoesterd als men voor zichzelf naar de huisarts gaat  ...

Dit spuitje is echter in veel gevallen een dosis cortisone of antibiotica.                                         Bij het veel gevraagde "versterkingsspuitje",wordt het een cocktail met nog wat vitaminen aan toegevoegd .Het geweten is gesust en en de dierenarts heeft een tevreden klient .                       Of de viervoeter zonder deze medicatie of met een andere behandeling ook niet had kunnen genezen ,wordt buiten beschouwing gelaten .Wij als dierenarts komen er in ieder geval ook mee op een hoger schavotje...maar heeft de hond of kat er eigenlijk ook wel baat bij gehad ?                            

Het gebruik van antbiotica                       

Antibiotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij infecties.                                           Infecties kunnen bv.veroorzaakt worden door bacterien, virussen of schimmels.

Wanneer de oorzaak van een probleem bv een virus is ( niesziekte) kunnen antibiotica weinig helpen .Wel worden ze soms toegediend omdat virussen het weerstandsmechanisme onderdrukken  en zo de baan vrij maken voor bacterien .                                                     Bacterien worden door de antibiotica op verschillende manieren aangevallen , afhankelijk van het gebruikte antibioticum ;                                                                                                            het kan enerzijds de bacterievoor een tijdje buiten werking stellen ( een bacteriostatisch antibioticum) of het kan de bacterie definitief uitschakelen  ( een bacteriocied antibioticum)                                                                              

Wat gebeurt er als men het antibioticum verkeerd gebruikt?  

Wanneer men een antibioticum gebruikt ,moet men het eerst en vooral in de juiste dosis gebruiken en ten ten tweede lang genoeg : voor een gewone infectie is dit minstens 2 tot 3 weken en voor een zware infectie soms 4 tot 6 weken .12 weken zijn geen uitzondering !

Indien men deze richtlijnen niet volgt,heeft het gebruik geen of weinig zin en bestaat er een grote kans dat de bacterie ongevoelig wordt voor de antibiotica .Dit noemt men resistentie.        Het is logisch dat men bij overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica resistentie in de hand werkt.                                                                                                                                            Het massaal gebruik van antibiotica heeft er ondertussen reeds voor gezorgd dat we steeds naar nieuwe antibiotica moeten zoeken om nog therapeutisch effect te zien .

Een van de grootste misvattingen is het gebruik van antibiotica bij diarree.                        Alhoewel in 9 van de 10 gevallen de oorzaak van diarree niet te wijten is aan een bacterie, wordt toch dikwijls een behandeling met antibiotica ingesteld.                                                      De darmen hebben hebben echter altijd een flora van bacterien die instaat voor de vertering ; we noemen dit goede bacterien .Deze bacterien veroorzaken geen ziektes.                        Wanneer men echter door het geven van deze bacterien de normale flora verstoort ,kan de diarree verergeren ipv verbeteren .                                                                                               Dus indien er niet bewezen is,dat het hier gaat om een bacteriele darminfectie , raden we ten strengste af om antibiotica te geven .Wees dan ook niet verwonderd dat de dierenarts uw hond bij diarree geen injectie geeft...

Als wij zelf met dit probleem te kampen hebben ,gaat de huisarts ook niet onmiddellijk antibiotica voorschrijven ?

Door het overvloedig gebruik van antibiotica,zou het ook wel eens kunnen dat uw huisdier bij een ernstige infectie geen baat meer heeft bij een antibioticumkuur.

Antibiotica zijngeweldige genesliddelen .Gebruik het echter aleen voor de juiste ziektes !

CORTISONE    

Cortisone wordt oa gebruikt bij ontstekingen .Een ontsteking is een reactie van het lichaam op iets vreemd.

Bij een infectie (dit is niet hetzelfde als een ontsteking) zal cortisone het genezingsproces vertragen .                                                                                                                           Alhoewel de meeste eigenaars cortisone wantrouwen , beseffen ze niet hoe vaak dit medicijn toch in het lichaam van hun viervoeter terecht komt .                                                                    De kat of hond heeft jeuk ...krijgt een anti-jeuk spuitje en de volgende dag krabt hij niet meer .Het spuitje bevatte meestal cortisone .Daarom best altijd eerst even vragen wat de dierenarts toedient.

Wat is cortisone eigenlijk?

Cortisone is een hormoon dat in het lichaam door de bijnier aangemaakt wordt.                    Zonder dit hormoon kunnen we niet blijven leven .                                                              Gevaarlijk wordt het echter als we zelf cortisone gaan toedienen .                                                Bij overmatig gebruik , zien we bv dat het dier abnormaal veel begint te dinken .Hij eet ook meer , het haar kan uitvallen , krijgt een opgezette buik.

Bij de ziekte van Cushing is het het lichaam dat zelf teveel cortisone gaat produceren ; het lichaam weet niet meer over hoeveel cortisone hij beschikt en blijft maar cortisone produceren .

Men heeft ook iatrogene cushing ; dwz dat de ziekte veroorzaakt wordt door overmatig toedienen van Cushing .Omdat de kat veel meer bestand is tegen cortisone , zien we het veel minder dan bij de hond .

Voor allergieen is het aan te raden naar de oorzaak te te gaan zoeken ,of alternatieve behandelingen te gebruiken ipv direct naar cortisone te grijpen .

In veel gevallen kan het toedienen van cortisone ook goede dingen doen .Ik denk bv aan onoplosbare allergieen  of auto-immuun ziektes ( dit zijn ziektes waarbij hetlichaam zijn eigen weefsel aanvalt).Ook zijn er sommige tumoren die in hun groei vertraagd worden als we cortisone toedienen .Hier geldt dus hetzelfde als voor antibiotica ; we mogen blij zijn dat deze medicijnenbestaan .Alleen mogen ze niet te pas en te onpas worden toegediend .

Dit kan misschien voor een deel aan osn , dierenartsen , te wijten zijn ...maar ook een beetje aan u als eigenaar die snel resultaat wil zien ,zonder een lange termijn visie over deze produkten te hebben .

Daarom is het soms interessanter en zeker in het voordeel van uw huisdier om iets meer geduld aan de dag te leggen .De oorzaak wegnemen is steeds beter dan alleen maar de symptomen te doen versdwijnen ; de symptomen doen verdwijnen is slechts tijdelijk , terwijl de oorzaak zoeken een definieve oplossing kan betekenen .

Wat ik eigenlijk alleen maar heb willen duidelijk maken, is dat spuitjes in veel gevallen , zeker op lange termijn , meer schade kunnen veroorzaken en dikwijlsoverbodig zijn .                            Ze sussen misschien wel ons geweten , maar dit mag zeker niet de bedoeling van een bezoek aan de dierenarts zijn .

Verwacht daarom niet altijd een spuit van de dierenarts enheb wat geduld; het doel heiligt niet altijd de middelen ...

 

 

 

 

 

 

25/04/2016

new!: lasertherapie bij katten

Lasertherapie bij katten

 

 

De oudere kat die bij ons, PetMed, wordt aangeboden, is een diagnostische  uitdaging  voor onze dierenartsen ,wanneer men haar botten en spieren moet evalueren ,en hiermee gepaard gaande, de pijn .

Het leven van een kat verloopt vrij verschillend van dat van de hond;

Katten worden meestal niet meegenomen op wandeling, gaan niet mee op jacht en er zijn geen gehoorzaamheidstrainingen of Frisbee-vangende katten …

Wanneer een kat het rustiger begint aaan te doen , wordt dit door de eigenaar gewoonlijk als normaal beschouwd. We  beginnen echter vandaag meer en meer in te zien dat dit komt door pijn en niet door een normaal levensverloop.

In een studie van een Amerikaanse universiteit zag men bij katten ouder dan 12 jaar bij meer dan 90% gewrichtsproblemen op radiografie.We kunnen er natuurlijk  niet zeker van zijn dat al deze katten ook daadwerkelijk pijn hebben , maar  bij een groot aantal mogen we er  toch  van uitgaan dat dit effectief  wel zo  is.

Niet alleen door  de verschillen in  levensstijl van honden en katten , maar ook het klinisch onderzoek bij ons in de praktijk ,kan om verschillende redenen het ontdekken van gewrichtsproblemen bemoeilijken:

Zo is de angst bij katten op de onderzoekstafel veel hoger en het gedrag is anders dan thuis

Katten verdragen ook minder de manipulatie van hun poten

Radiografische veranderingen zijn, ondanks het feit dat we over een hoogtechnologisch radiografietoestel beschikken, subtieler en moeilijker te zien dan bij honden.

Ook het manken is , zowel door de eigenaar als door de dierenarts,

niet evident om  zien

We zien een vrij veel  katten bij PetMed ;

we hebben gemerkt dat vragen aan de eigenaar over het gedrag van hun kat thuis weinig waarde hebben omdat het baasje gewoon vergeten is dat zijn kat  vroeger altijd op het aanrecht sprong of op zijn  favoriete stoel.

Daarom halen we nu andere dingen aan in ons vooronderzoek zoals: verminderde aktiviteit, behoefte doen buiten de kattenbak  en focussen we ons op gewichtsverlies, nergens meer opspringen  en andere dingen die bij de eigenaar een belletje doet rinkelen.

Eenmaal we gezien hebben dat de kat pijn heeft, beschikken we ook over veel minder medicijnen om pijn weg te nemen dan bij honden.

Sinds kort beschikken we bij PetMed over nieuwe, cutting edge technologie ; de K laser

Lasertherapie biedt unieke voordelen die van groot belang kunnen zijn ;het is niet toxisch, heeft geen neveneffecten, is veilig voor de kat en meestal  ook aangenaam voor de viervoeter..

Wanneer het gebruikt wordt voor chronische aandoeningen zoals artrose,moet het op regelmatige basis gebruikt worden .

Sinds we bij PetMed gestart zijn met de behandeling van deze oude katten, zijn we nog steeds verrast door de uitstekende resultaten van K4laserterapie.

De eigenaar ziet zijn kat terug dingen doen die ze simpelweg vergeten waren dat hun viervoeter hiertoe in staat was .

Dit komt omdat het voorafgaande aftakelingsproces zo langzaam gebeurt dat het nauwelijks werd opgemerkt.

 

Andere problemen

Buiten de voordelen bij de behandeling van artrose en andere pijnproblemen, zijn een van onze  favoriete behandelingen, die van wonden en de veel voorkomende mondonstekingen ( plasmacel-stomatieten) bij katten .

We zien gemiddeld een 30 tot 50% snellere wondheling, en, omdat de laser op cellulair niveau werkt, veel minder littekenweefsel.

Omdat katten met stomatitis of mondontsteking hiervoor een onderliggende oorzaak hebben die niet kan genezen worden, kunnen we ze wel  een opmerkelijke verbetering geven , zonder de neveneffecten van bv  cortisone- injecties of -pillen ..

Daarenboven is het voor onze medische staf leuk om eindelijk eens iets te doen wat de kat aangenaam vindt ipv die vervelende thermometers en naalden in hun lichaam te steken … :-)

Ik ben er dan ook van overtuigd dat binnen enkele jaren laserterapie in de dierenartspraktijk volledig is ingeburgerd.

 

 

14/04/2016

Phone shopping bij dierenartsen

Elke dierenarts heeft er mee te maken ; men krijgt een telefoontje met de vraag hoeveel bv een sterilsatie kost .

Aan het onthaal wordt dan vriendelijk de prijs medegedeeld.Aan de andere kant van de lijn wordt dan vriendelijk bedankt voor de operatie en opgehangen .

Uit ervaring weten we ondertussen dat de persoon in kwestie een andere dierenarts aan het googelen is  om hem nadien dezelfde vraag te stellen .

Zijn hond zal uiteindelijk op de operatietafel belanden van de goedkoopste dierenarts.Bij navraag bij onze collega's artsen en tandartsen ,bleek dit fenomeen minder gekend .

Is deze manier van handelen , economisch bekeken dan , een verstandige zet ?                          Is onze viervoeter gereduceerd tot een consumptieprodukt in een markt van vraag en aanbod ...of verdient hij meer dan verwikkeld te geraken in een prijzenoorlog?  

Een kijkje achter de schermen  

We vertrekken terug van ons voorbeeld ; de hond moet gesteriliseerd worden .                           Ga ik gewoon naar mijn vertrouwde dierenarts toe of laat ik deze toch delicate ingreep uitvoeren door een ongekende ziel die bv.50 euro goedkoper is voor dezelfde ingreep ?

Is het eigenlijk wel dezelfde ingreep?                                                                                       Vragen waar men even moet bij stilstaan of zich gewoon laten verleiden tot het koopje van de maand ?                                                                                                                                        Elke dierenarts is na zijn studies vrij in doen en laten binnen dan de natuurlijke oevers waar zijn orde hem laat rondzwemmen .                                                                                                       Zo kan de ene arts veel meer bijscholingen of specialisaties volgen volgen dan hem worden opgelegd en enkel gelinkt zijn aan de ambities van deze dokter.                                                Wat men echter uit het oog verliest dat dat deze post-universitaire opleidingen dure aangelegenheden zijn die helaas niet worden gesponsord door toeleveringfabrikanten .               Het hoeft dan ook geen tekening dat hij deze mee in zijn kostenplaatje zet .

INFRASTRUCTUUR  

 

Belandt mijn hond voor zijn ingreep op een keukentafel of komt hij in een ultramoderne faciliteit terecht met een apart operatiekwartier waar enkel operatieve ingrepen uitgevoerd worden met steriliteit als absolute prioriteit ?                                                                                           Opnieuw zaken die ijzersterke argumenten zouden moeten zijn voor een verantwoord tarief voor een sterilistatie.                                                                                                                     Een laatste en misschien belangrijkste argument is veiligheid .                                                 Krijgt mijn hond tijdens de ingreep af en toe een spuit om niet wakker te worden of is hij aangesloten aan een hypermodern anaesthesieapparaat ?                                                     Wordt hij tijdens de operatie aangesloten aan monitors die waken over de veiligheid van de narcose ?

In de zoektocht naar de geschikte dierenarts ,zijn dit allemaal zaken waar de eigenaar van een viervoeter in eer en geweten moet over nadenken .

DE KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE  

Zich laten leiden door de duurste prijs, waar je je missschien , na het lezen van dit artikel zou laten toe verleiden , is dan misschien weer wat kort door de bocht gaan .                                Duur wil niet altijd zeggen ,dat hij de beste zorgen krijgt, zoals goedkoop niet altijd gelinkt is aan inferieure praktijken .

Een belangrijke taak is hiervoor weggelegd voor je dierenarts als belangrijktse infozuil.         Ook beschikken we vandaag over internet waar je voldoende info kan verzamelen .

Enkel de prijs als doorslaggevend argument gebruiken is een foute beslissing ;                          alle argumenten  van hierboven geven u een beter oordeel over de kwaliteit van de ingreep.

Ik huiver bij de gedachte dat ik bij een ingreep voor mijn kind op internet op zoek ga naar de goedkooptse chirurg .                                                                                                               Waarom zou dit voor mijn viervoeter dan anders moeten ...?

Dr Paul Moelants, DVM

 

 

 

Maak vandaag nog een afspraak

Zorg ervoor dat uw huisdier de beste zorgen krijgt en doe een beroep op Pet Med.

Contacteer ons