Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Volgende afspraken: Dinsdag van 8u tot 12u

ACUPUNCTUUR EN TRIGGERPUNT THERAPIE

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese medische behandeling waarbij naalden door de huid worden ingebracht in zeer specifieke punten van het lichaam. De naalden waren oorspronkelijk in goud of zilver maar zijn nu in inox. Ze zijn erg dun, vlijmscherp, plooibaar en steriel verpakt.

De aangeprikte punten worden acupunctuurpunten genoemd. Ze zijn anatomisch beschreven voor de meeste diersoorten en gerangschikt in groepen (meridianen) met daarop in totaal ongeveer 360 punten. Buiten de meridiaanpunten zijn er punten die op variabele plaatsen voorkomen. Meestal zijn die punten erg pijnlijk bij druk: ze worden dan ook a'shi (oh dat doet pijn) punten genoemd.

De naalden die ingeprikt worden, worden soms heel even en soms 20 minuten ter plekke gelaten. Soms worden ze electrisch gestimuleerd en soms worden ze opgewarmd met speciale rookstiften (Moxa).Het aanprikken van acupunctuurpunten kan in bepaalde gevallen ziekten genezen of symptomen verbeteren.

Zeer vaak gaat het om aandoeningen van het bewegingsstelsel (spieren, beenderen, gewrichten), maar ook andere ziekten reageren soms goed: spijsvertering (vb chronische diarree), ademhaling (vb astma), hart (vb arythmieën en decompressie), ogen (vb conjunctivitis), gehoor (vb doofheid), zenuwstelsel, (vb verlammingen), enz...

Acupunctuur is vooral bekend geworden door zijn pijnstillend effect dat soms zo goed kan zijn dat operaties mogelijk worden met deze speciale vorm (analgetische) van acupunctuur als enige methode van pijnstilling. Deze methode wordt echter niet vaak gebruikt bij het dier omdat ze omslachtig is, slechts in 80 % van de gevallen succesvol is, en omdat de patiënt alles hoort ziet en voelt (maar geen pijn gewaar wordt).

In de geneeskunde van de gezelschapsdieren gebruiken we acupunctuur vooral bij manken en verlammingen.

* Natuurlijk wordt acupunctuur ook bij allerlei andere aandoeningen toegepast, maar zoals bij de mens zijn ongeveer 60 % van de acupunctuurpatiënten, pijnpatiënten met klachten in het bewegingsstelsel.

Acupunctuur is niet in staat om fracturen te behandelen en ernstige orthopedische aandoeningen vallen ook niet onder haar domein. Tenslotte mag acupunctuur geen "eenvoudige" behandeling worden die snel wordt toegepast zonder een grondig onderzoek, of een excuus om een diagnostiek niet ten volle uit te werken.

Trigger punt therapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij vooral pijnlijke punten worden behandeld. Deze zijn als knobbels te voelen in de spieren. Ze verkorten de spier en belemmeren totale en soepele beweeglijkheid van de omgevende gewrichten. Daardoor worden deze sneller gekwetst. Ook veroorzaken ze pijn en induceren ze krachtverlies. Vele sportdieren en ook heel wat oudere patiënten lijden aan deze trigger punt aandoening. Trigger punten worden behandeld door aanprikken en nadien door stretchen van de spier. Aanprikken is pijnlijk en veroorzaakt een objectieve "twitch", waarbij een bundeltje spiervezels plots samentrekt, wat vaak duidelijk waarneembaar is en tevens een teken van succesvol "raken" van het punt.

Na acupunctuur en trigger punt therapie zijn patiënten vaak een dag of twee slechter. Dat is meestal een gunstig teken.Behandelingen worden meestal wekelijks verricht en vaak zijn er 3- 7 behandelingen nodig. Als we na 3 behandelingen geen effect zien wordt de behandeling gestaakt.