Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Momenteel afspraken tot 12u!

postoperatieve verzorging

Bij het ontwaken uit de narcose,kunnen zich voor U als eigenaar ongewone situaties voordoen.Door een anaesthesie worden bewustzijn en pijngewaarwording uitgeschakeld. Daarnaast treden er nog een aantal andere nevenwerkingen op. De lichaamstemperatuur zal tijdens en na de verdoving dalen. Ook worden de ademhaling en de bloedsomloop geremd. Bij het ontwaken is de lichaamstemperatuur nog steeds laag, terwijl de ademhaling, de bloedomloop en een aantal andere lichaamsfuncties nog niet volledig zijn terggekeerd. Door het verminderde bewustzijn kunnen ongekontroleerde bewegingen optreden, zoals rillen,zwaaien met de kop en soms zelfs piepen of jammeren. Dit zijn geen uitingen van pijn, maar van het nog niet volledig terugekeerd bewustzijn. Deze verschijnselen verdwijnen spontaan.

Volgende punten zijn van belang:

*Leg de patient op een warme plaats ( geen hete plek!) : dus niet in de zon of tegen een verwarming en liefst op de grond.

*Laat de patient zoveel mogelijk met rust en zorg voor een rustige omgeving ( schemerdonker wil nog wel eens helpen ). Een voor het dier vertrouwde omgeving heeft de voorkeur.

*Als de patient dit toestaat , kan hij best op en zijde gelegd worden, met een gestrekte hals. trek hierbij eventueel de tong uit de bek om de ademhaling vlotter te laten verlopen. Als de patient de tong zef terugtrekt, moet U hem er niet terug uittrekken.

*Zorg ervoor dat de patient zich bij pogingen tot opstaan niet kan bezeren aan randen of hoeken.

*Als de patient zelfstandig kan,mag deze drinken. Giet geen water in de bek. Een overmatige hoeveelheid speeksel veegt U weg met een papiertje..

*Geef de patient niet eerder te eten, dan wanneer hij volledig terug wakker is.

De eerste 24 uur na een heelkundige ingreep laat U de kat best binnen en de hond laat U enkel uit aan de leiband.

*Omdat we volgens strenge steriele normen opereren, heeft de patient meestal geen antibiotica nodig na de ingreep

*Voor een sneller herstel raden we U aan dat U uw viervoeter vNutribound geeft; een sterke recuperatiedrank die in onze praktijk te verkrijgen is