Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Volgende afspraken: Dinsdag van 8u tot 12u

Uw huisdier heeft tandverzorging nodig

En hij is niet alleen: 85% van alle honden en katten ouder dan 3 jaar hebben tandheelkundige verzorging nodig.

Tandproblemen die men niet behandelt ,kunnen pijn veroorzaken en de ontwikkeling van andere ziektes in de hand werken.

Tandsteen , caries, geinfecteerd tandvlees, losse tanden en een slechte mondgeur zijn slechts enkele dingen die uw viervoeter te wachten staan.

Wat kan er zoal verkeerd gaan met de tanden ?

Tandplak

het is normaal dat er een groot aantal bacterien in de mond van uw huisdier leven.

Desalniettemin zullen deze aanvankelijk onschadelijke bacterien, samen met etensresten aan het tandoppervlak blijven kleven en plak vormen.

Deze plakbacterien tasten het tandvlees aan en veroorzaken tandvleesontstekingen.

Tandsteen

Indien de plak niet verwijderd wordt, wordt deze snel gemineraliseerd. Deze verharde massa noemt men tandsteen. Tandsteen vormt zich zowel op de tand als het tandvlees. Het oppervlak van de achterste tanden is er meestal het ergste aan toe. Dit komt omdat deze voortdurend zijn blootgesteld aan een speekselstroom die mineralen bevat. De mineralen zetten zich vast op de plakmatrix, waardoor de plak wordt omgezet in tandsteen. Deze tandsteen is hardnekkig en kan niet verwijderd worden door een normale poetsbeurt.

In onze praktijk beschikken wij over ultrasonische tandsteenreiniging ( dezelfde apparatuur als bij de tandarts) .Via kleine trillingen wordt het tandsteen verwijderd ,zonder het glazuur te beschadigen.

Na deze behandeling krijgt de tand een emailconditioning: met een prohypasta word het glazuur opnieuw gepolijst .

Door deze laatste behandeling voorkomen we dat er kleine partikeltjes achterblijven op de tand waarop nieuwe plak zich kan vasthechten .

Indien we dit niet doen...

Wanneer de plakbacterien het tandvlees aantasten, wordt dit rood en begint het te bloeden.

De bacterien klimmen op naar de tandwortel en tasten de kaakbeenderen aan , wat niet alleen pijnlijke abcessen kan veroorzaken , maar zelfs het verlies van de tand kan teweeg brengen.

Een onaangename geur is het eerste signaal van ziek tandvlees. Ook kan een algemene infectie veroorzaakt worden. De bacterien geraken in de bloedsomloop : ze blijven achter in lever, nier hart en longen waardoor deze niet meer normaal kunnen functioneren. Indien de bacterien worden ingeslikt, kunnen ze ook in de maag voor problemen zorgen .

Om deze reden adviseren we u om het gebit van uw viervoeter te laten verzorgen.

Onze moderne narcoseaparatuur en monitoring verkleinen het anaesthesierisico zeer drastisch.