Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Momenteel afspraken tot 12u!

VUURWERK

Huisdieren genieten niet van een knallend Nieuwjaar:

Registreer uw huisdier voor Oud en Nieuw.

Ook de eerste jaarwisseling van dit millennium eindigt ongetwijfeld knallend, maar veel van onze huisdieren raken in paniek door het vuurwerk. Waarschijnlijk associëren onze honden en katten dit geknal met onweer en bliksem. Huisdieren reageren daar zeer wisselend op, maar bij de zenuwachtige honden zien we de meeste reacties. Soms heftig blaffen, janken of paniek, maar vaak ook wegkruipend onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Een deel van de jachthonden is gefokt om te reageren op het schot van de jager, bij deze dieren speelt een erfelijke factor mee. Bij huiskatten moeten we veel beter kijken om schrikreacties waar te nemen, maar nogal wat katten raken "op de vlucht" tijdens het vuurwerk

Enkele tips voor uw huisdier en vuurwerk:

- Als uw hond angstig reageert op vuurwerk, het dier zo veel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, belonen we als het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal uw huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doet u als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.)

* Hond op zijn eigen vertrouwde plaats laten liggen.

* Hond alleen aan de lijn uitlaten rond oud en nieuw.

* Kat altijd binnenhouden op oudejaarsdag en bij voorkeur opsluiten in een klein kamertje waar hij vertrouwd is of in een afgesloten kooitje in een bekende grotere ruimte.

* Licht aanlaten en gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kan ook aan (als daar geen geknal op is).

* Bij vogels een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker).

* Bij katten kan "Feliway" gebruikt worden. Dit middel bevat feromonen, de stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn "gemak voelen". Feliway is verkrijgbaar bij de dierenarts en hij/zij kan gedetailleerde informatie geven over het gebruik.

* Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes bij de dierenarts worden gehaald. Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen. Normaal ongeveer twee uur voor het hoogtepunt van de te verwachten problemen de pilletjes geven, niet op een volle maag. Gewicht van de hond meenemen naar de dierenarts. Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad "vuurwerkpillen" bij de dierenarts is soms beperkt.

Huisdieren chippen en registreren

Wanneer uw huisdier toch onverhoopt ontsnapt tijdens het nuttigen van lekkernijen, is het terugvinden vaak een groot probleem. Veel dierenasiels zitten vol met "zwarte katten met een wit pootje" of andere vage omschrijvingen. Een penning om de nek van uw hond of een kokertje bij de kat met naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar doen vaak wonderen. Binnen enkele dagen is uw geliefde huisdier als regel weer terug. Helaas niet altijd. Halsbandjes worden verloren en penningen raken zoek of worden al dan niet moedwillig verwijderd.

Daarom is de TRANSPONDER-CHIP in deze moderne tijd een noodzakelijk onderdeel van uw huisdier. Niet te verwijderen en door elke dierenambulance, dierenarts of dierenasiel in enkele seconden af te lezen. Bij elke dierenarts is de chip zonder verdoving in enkele minuten onderhuids aan te brengen, vergelijkbaar met een injectie maar met een wat dikkere naald. De dierenarts kan het chipnummer registreren bij een databank voor registratie van huisdieren die ons kleine landje rijk is, waaronder Petlook; vraag hem even bij welke databank uw huisdier vermeld staat.

In uw eigen belang kunt u zelf per Internet uw huisdier gratis bij www.petlook.nl registreren. In tegenstelling tot sommige andere databanken kan Petlook 24 uur per dag per Internet worden geraadpleegd door de dierenartsen, dierenasiels en particulieren/eigenaren, waarbij u zelf bepaalt welke gegevens van u wel of niet worden getoond.

Terugzoeken van je verloren huisdier?

Via de site van www.abiec-bvirh.be kunt u uw dier als vermist opgeven.

Kontroleer ook of het dierenasiel bij u in de buurt een vermelding heeft van gevonden dieren.