Menu
Bel ons: 03 325 51 50
Volgende afspraken: Dinsdag van 8u tot 12u

Nazorg orthopedie

Gedurende 6-8 weken na de ingreep is een strikte beperking van beweging noodzakelijk met 3 belangrijke principes:

* A/ Uw hond mag in huis onder uw toezicht rondlopen , bij voorkeur op niet gladde ondergrond en met rustige pas indien dit niet continu is. Rennen, springen en huppelen zijn verboden.

* B/ Buitenshuis moet de hond aan de leiband. Indien de hond op gladde ondergrond komt moet u de eerste weken een buikband voorzien om struikelen te voorkomen. De buikband dient enkel als extra beveiliging en dient niet voor permanente ondersteuning. Uw hond mag niet alleen loslopen of op wandel gaan. Katten moeten in huis gehouden worden en mogen niet vrij naar buiten lopen.

* C/ Als er geen direct toezicht is moet u uw hond zijn bewegingsruimte beperken tot een kennel of iets gelijkaardig.

Algemeen:

* a/ Spelen met andere honden is niet toegelaten gedurende deze postoperatieve periode. Andere huisdieren moet u afgezonderd houden van de geopereerde patiënt.

* b/ Gedurend deze periode moet u de voedingshoeveelheid drastis verminderen (25-50%) om overgewicht te voorkomen. Wateropname mag normaal blijven.

* c/ De eerste 2 weken na de chirurgie moet u regelmatig de operatiewonde inspecteren. Likken of bijten aan de wonde kan infectie opwekken en hechtingen doen loskomen. Indien uw hond aan de wonde likt moet u preventief iets daaraan doen. ( kraag, T shirt, verband, velcrobandage etc.)

* d/ Beenheling vergt 6-8 weken!!!

* e/ Een van de grootste problemen gedurende de genezingsfase is dat de hond of kat zich beter voelt vooraleer de heling compleet is. Op dit moment wordt de hond/kat iets meer roekeloos met zijn geopereerde poot en kan uw dier zich kwetsen. Totdat radiografisch de beenheling verzekerd is moet u dit programma nauwgezet volgen en uw hond of kat niet meer toelaten.

* f/ Indien uw hond/kat springt en rondhuppelt in zijn beperkte ruimte dan is het te actief en kunnen tranquilizers nodig zijn.

* g /Indien uw hond gedurende de herstelfase plotseling schreewt of een scherpe kreet voortbrengt contacteert u best uw dierenarts.

* h/ Gedurende de herstelfase gaat uw hond / kat progressief steeds verbeteren. Indien u plotseling een terugval in verbetering ziet, contacteer uw dierenarts.

* i/ U moet dadelijk de dierenarts informeren indien er ook maar iets voorvalt dat de chirurgieresultaten enigzins slecht kan beïnvloeden. Het is vaak gemakkelijker te corrigeren indien het dadelijk opgemerkt wordt dan op een later tijdstip.

* j/ Indien uw hond / kat te actief is in zijn beperkingsperiode kan het zichzelf kwetsen of de heling vertragen hetgeen de periode van bewegingsbeperking enkel zal verlengen!

* k/ Controle bezoeken zijn nodig 2-en 10 dagen na de operatie om de huidincisie en de heling na te kijken. Na 6-8 weken zijn er controle radiografieën nodig na dewelke uw hond of kat een revalidatieprogramma krijgt. Na 4 maand is een finale controle nodig voor bijkomende radiografieën en definitieve instructies vooraleer terug te keren naar totale normale activiteit.